Intervju Blanka Slak Rupnik – Vse kar si zares želimo je možno izpeljati

april 2022

Verjeti v svoje sanje

V modo se je enostavno zaljubiti, a potrebno je veliko predanosti, poslovne žilice in kreativnosti, da moda postane poslovna pot. Oblikujete turbane in trakove pod lastno blagovno znamko. Ste že od nekdaj vedeli, kaj želite?  

Moda je bila vedno del mojih sanj in resnih načrtov že od otroštva, saj sem se zgledovala po ženskah s čudovitim stilom v lastni družini. Pa vendar si nikoli nisem želela študirati oblikovanje. Po izobrazbi sem psihologinja in še danes verjamem, da je bil ta študij najboljša odločitev v mojem življenju, saj mi neskončno pomaga pri delu s strankami in ustvarjanju novih kolekcij. 

Seveda me je strast do mode, s katero se ukvarjam že od štirinajstega leta – takrat sem prvič delala kot model in kasneje kot stilistka, med drugim tudi na NYC Fashion Week – pripeljala do krajših izobraževanj in izpopolnjevanj šiviljskega oziroma modističnega znanja ter do pravih strokovnjakov na tem področju, ki v Sloveniji že leta izumira. 

Zelo kmalu sem se zavedla, da so turbani in trakovi moj življenjski klic in nekaj, čemur se mi zdi vredno posvetiti življenje. Poslovno lahko uspeš samo, če je to tvoj prvi in edini cilj in mu posvetiš vso pozornost. Stranke čutijo predanost in se ti zaradi tega prepustijo z več zaupanja. 

Kako pomembno je verjeti v svoje sanje? 

Najbolj pomembno je, da verjamemo sami vase in da imamo tistih nekaj podpornikov, ki verjamejo v nas, ko nam zmanjkuje potrpljenja in zaupanja za borbo na trgu, polnem konkurence. Moje sanje so realistične. Težko bi sanjala o nečem, česar ni mogoče doseči. Verjeti v svoje sanje je najbolj ključno, saj nam daje zagon in motivacijo, da se razvijamo in rastemo skupaj s poslom.

Se vam je zgodil trenutek oklevanja oziroma, da si ne bi povsem zaupali? 

Zagotovo. Spomnim se trenutkov, ko sem oklevala, ali naj naredim korak naprej ali je bolje ostati v coni udobja. Takšne trenutke najlažje odmislim, ko se spomnim začetkov, ko sem si šele postavljala cilje in se borila za prepoznavnost. Danes ugotavljam, da sem prišla še veliko dlje od ciljev, ki sem si jih zastavila na začetku. Po prespani noči so trenutki šibkosti daleč stran. 

Ustvarili ste uspešno modno zgodbo s pokrivali in to v času, ko si le redki omislijo pokrivalo kot modni dodatek. Ženska, ki si nadene turban, verjetno ni ravno za vsakim vogalom? 

Mislim, da sem bila s svojim produktom zelo prodorna ravno v času, ko je ta panoga skoraj že zamrla. Mnogo žensk se spomni nošenja turbanov ob posebnih priložnostih. Petdeseta leta so bila polna glamurja; turbani in trakovi so bili del garderobe vsake modne ikone. S hitrim tempom življenja se je ta ekskluzivnost izgubila in ženske se raje oblačijo bolj udobno kot bi želele poudariti ženstvenost in edinstvenost. Smo v obdobju, ko se izjemno ceni individualnost in poudarja izražanje sebe, zato se veliko mladih modnih navdušenk in starejših dam odloča za ponovno nošenje pokrival in oživitev glamurja. Svet je ogromen in moj zadnji podvig v arabskem svetu je pokazal, da so turbani velikemu številu žensk del vsakdana. In prav te so mi izjemno hvaležne za moderno izdelane turbane, ki zaradi verskih razlogov vsakodnevno krasijo njihove glave.

Vaš butik TRIBBE HatsbyBlanka je na zares izjemni lokaciji, ki jo dunajčani poznajo kot zlato četrt, kjer se nizajo izložbe znamk visoke mode kot so Prada, Chanell, Louis Vuitton. Kakšen je utrip te dunajske četrti? 

Butik sem zaradi korone zaprla decembra 2020. V prihodnjih mesecih odpiram malo večji butik v bližini prvega naslova, še vedno znotraj zlatega kvartirja. Na novi lokaciji bo mogoče doživeti znamko TRIBBE v še boljšem vzdušju. Prav tam se veselim srečanja z vami.

Kakšni so bili izzivi na poti do lastnega butika? 

To so trenutki, ki sežejo pet let nazaj v moje poslovno življenje, in pot nikakor ni bila lahka. Res veliko konkurence za samo lokacijo butika in neprestana vprašanja o zmožnosti preživetja butika. Gledano nazaj, se lahko le nasmejim in vem, da nikoli več ne bi dvomila vase in v svoj produkt. Vsaka prelomnica nas izdela in naredi nepremagljive. Jaz sem hvaležna za vsak težek trenutek, saj me je naredil neizprosno, kar je na tem nivoju najpomembnejši atribut. Sedaj se nestrpno veselim novega butika, TRIBBE 2.0, ki pa je seveda popolnoma druga zgodba, saj je tokrat ne gradim od začetka. Stranke nestrpno pričakujejo nekaj večjega in boljšega – tako kot tudi sama.

V zahodni kulturi ob turbanu najprej pomislimo na ženski modni dodatek, čeprav je razširjen kot tradicionalno moško pokrivalo. Od kod izvirata privlačnost in mističnost turbana? 

Turban je moško pokrivalo le v Indiji, povsod drugje ga nosijo ženske. Arabski svet je poplavljen s kulturo nošenja turbanov, prav tako je v ortodoksni judovski skupnosti. Veliko mojih strank nosi turban iz verskih razlogov, spet druge ga nosijo zaradi kemotrapij in drugih zdravstvenih težav. Še vedno pa je največ žensk, ki zgolj želijo biti modne, izstopati in se izraziti na svoj način. 

“Mislim, da je vse, kar si zares želimo, možno izpeljati. Obožujem svoje otroke in biti mama je ena najlepših izkušenj, ki jih imam v življenju. Pa vendar si ne znam predstavljati, da bi bila samo mama. Moj posel predstavlja zelo velik del moje osebnosti in življenja. “

Pomen časa zase

Dunaj je zelo dinamično mesto. Kako se prične vaš povsem običajen delovni dan? 

Dunaj je takoj ob selitvi postal moj dom v glavi in srcu. Mesto je prelepo in popolno za družinsko življenje, saj ponuja dobro razmerje med delom in prostim časom. Moj normalni delovni dan se začne ob šestih zjutraj in konča ob desetih zvečer. 

Ne le da ste kreativna in poslovna ženska, ki je zgradila modno blagovno znamko, ste tudi mama treh otrok. Vsaka vloga zahteva skoraj popolno predanost. Kako vam vse to uspeva?

Mislim, da je vse, kar si zares želimo, možno izpeljati. Obožujem svoje otroke in biti mama je ena najlepših izkušenj, ki jih imam v življenju. Pa vendar si ne znam predstavljati, da bi bila samo mama. Moj posel predstavlja zelo velik del moje osebnosti in življenja. Rezultat kombinacije materinstva in poslovne plati je zelo samozadostna Blanka, ki z veseljem opravlja obe vlogi. Čas z otroci in milina, ki mi jo prinese, je najboljša protiutež zahtevnemu poslovnemu življenju, ki me navdihuje kot kreativno osebo. Otroci so velik navdih in najboljši kritik mojega posla. 

Kdaj pa je čas samo za vas? 

Čas samo zame je redka, ampak zelo cenjena aktivnost. Lahko je to kava s prijateljico, dobra masaža celega telesa, jahanje konja dva do trikrat na teden ali pa obisk galerije ali muzeja, ko imam na razpolago dve uri med čakanjem na sestanke. Neprecenljivo!

Imate svoj ritual, ki vas sprosti in vas poveže z žensko energijo?

Kopel ob koncu dneva in obisk kozmetičarke ali masaže.

“Gledano nazaj, se lahko le nasmejim in vem, da nikoli več ne bi dvomila vase in v svoj produkt. Vsaka prelomnica nas izdela in naredi nepremagljive. Jaz sem hvaležna za vsak težek trenutek, saj me je naredil neizprosno, kar je na tem nivoju najpomembnejši atribut.”

Prestiž je v naravi

Ženske pokažemo odnos do sebe tudi s tem, kar damo nase, pa naj bodo to prefinjeni materiali ali izbrani kozmetični izdelki. Bi se strinjali, da nas naravna olja in masla vsaj tako nežno pobožajo kot mehek kašmir? 

Obožujem naravna olja in jih dnevno uporabljam, bodisi v kopeli bodisi namesto parfuma, saj je vonj preprosto odličen.

Pri Pelii Organic smo razvili dva prestižna pilinga, hranilni piling Lotus in gladilni Vulcano. Nekatere ženske se izrazito najdejo v Lotusu, druge zase pravijo, da so bolj Vulcano. V kateri teksturi pa se vi bolj prepoznate? 

Na pamet bi rekla, da hranilni piling Lotus. Skrb za zdravo kožo je številka ena dobrega in mladostnega videza.

Več o Blanki in njenem ustvarjanju lahko odkrijete na njeni spletni strani ali Instagram profilu.