Intervju Alja Horvat – Vzor so mi ženske, ki si pomagajo, soustvarjajo

maj 2022

Vzorci, ki jih rišejo sanje

Alja, postali se sinonim za vzorce, ki nas popeljejo v sanjski svet. Kaj vas trenutno najbolj navdušuje? 

Trenutno me najbolj navdušujejo vzorci Josefa Franka, njegove barve in razigranost v vzorcih. Prav tako najdem ogromno inspiracije ob poslušanju glasbe iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Znamka Alja Horvat je večplastna. Ste ilustratorka, slikarka, ustvarjate vzorce, lastno linijo oblačil. Ste si svojo poslovno pot tako zamislili od začetka ali se je preprosto zgodilo? 

Preprosto zgodilo se je. Na začetku svoje poti sem risala samo vzorce. Navdušena sem bila nad deli Williama Morrisa, ki je ustvarjal vzorce za tapete in ostale produkte. Komaj po kakšnem letu ali več, sem si rekla, da potrebujem izziv in začela delati ilustracije žensk. 

Ustvarjanje vzorcev in ilustracij je moja služba, čeprav to zelo rada počnem in se ponavadi ne počutim, kot da je to moje delo. Medtem ko pa slikam samo zaradi sebe in zase. Slikanje je moj hobi. Sem tip človeka, ki ni srečen, če počne le eno stvar, zato se ukvarjam z ogromno stvarmi. Rada sem ustvarjalna na več področjih, to me izpopolnjuje. Svojo modno kolekcijo sem pa pravzaprav začela ustvarjati zato, ker sem vedno želela biti modna oblikovalka – tako, da sem združila svojo strast do ustvarjanja vzorcev in oblikovanja oblačil. 

Poosebljate cvetlična sedemdeseta leta in mladostno brezskrbnost, kar prenašate tudi na svoje izdelke. Je sproščenost ključ do uspeha?  

Mislim, da je. Sama se poskušam čim manj obremenjevati – med ustvarjanjem sem vedno sproščena in mislim, da se to kaže tudi v mojih izdelkih. Če mi kakšen dizajn ne uspeva, ga bom nekaj časa pustila pri miru in ga pogledala iz drugega zornega kota čez kakšen teden ali dva. Potem se mi vedno porodi kakšna nova ideja. Če pa inspiracijo in motivacijo poskušam izsiliti, pa sem samo zafrustrirana in ponavadi tudi končni izdelek ni takšen, kot bi želela. 

Pri liniji oblačil poudarjate, da je cena visoka, ker poskrbite, da so pri nastajanju oblačil vsi pošteno plačani. Kaj vse je potrebno, da nastane kos by Alja Horvat? 

Sama poskrbim za dizajn oblačil in vzorec, ki bo na tekstilu. Najprej narišem skico, kako bi oblačilo izgledalo, ki ga gospod, s katerim sodelujem, spremeni v kroj. Nato poiščem primerno blago za določen kos in ko imam blago, gre le to v tisk. Trenutno sodelujem z družinskim podjetjem iz Slovenije in pa s šiviljo iz mojega mesta. Zelo sem vesela, da sem našla ljudi, ki jim lahko zaupam, in ki mojo kolekcijo prav za prav izvedejo. 

Čemu zdaj posvečate največ pozornosti? 

Trenutno gre največ pozornosti moji modni kolekciji By Alja Horvat, saj trenutno izdajam nove kose oblačil. 

“Ustvarjanje vzorcev in ilustracij je moja služba, čeprav to zelo rada počnem in se ponavadi ne počutim, kot da je to moje delo. Medtem ko pa slikam samo zaradi sebe in zase. Slikanje je moj hobi. Sem tip človeka, ki ni srečen, če počne le eno stvar, zato se ukvarjam z ogromno stvarmi. Rada sem ustvarjalna na več področjih, to me izpopolnjuje.”

Nekdo nam je prišepnil, da bi zelo radi sodelovali pri oblikovanju pohištva.

Zelo rada! V navdih mi je Josef Frank. Njegovi vzorci na pohištvu so izjemni! Z veseljem bi sodelovala pri pohištvenem projektu. Pravzaprav sem s Cup of Tea že ustvarila počivalnike; jaz sem ustvarila vzorce, Tea pa je dotrajanemu pohištvu dala novo priložnost, ga prenovila in opremila z novim tekstilom.

Ste vzor številnim umetnicam, ki si želijo preboja preko družabnih omrežij. Je to danes še vedno mogoče ali so zlati časi Instagrama že minili? 

Mislim, da so zlati časi že mimo. Mislim, da niti meni ni uspelo uloviti zlatega časa Instagrama, ampak je bilo vseeno lažje, kot je sedaj. Seveda je še vedno mogoč preboj na socialnih omrežjih, ampak je trenutno konkurenca zelo velika, kar pomeni, da moraš resnično izstopati. 

Katere ženske pa so vzor vam?

Moje prijateljice ilustratorke in slikarke. Imamo skupino, v kateri si delimo nasvete, se pogovarjamo o ustvarjanju, pa tudi o drugih temah, ki niso nujno povezane z našimi službami. Zelo sem vesela, da smo se spoznale. Na svoji poslovni poti velikokrat spoznaš ljudi, ki ne želijo deliti nasvetov ali ne želijo pomagati, tako da sem zelo vesela, da imam ob sebi ljudi, s katerimi se lahko sproščeno pogovarjam o poslu, preprekah itd. Vzor mi je tudi mama. 

Ženske, ki imajo čas zase

Motiv na vaših ilustracijah je pogosto ženska, ki ima čas zase. Si ga znate vzeti dovolj? 

Včasih ja, včasih ne. So dnevi, ko bom po celi dan delala in si ne bom sploh vzela časa zase. So pa dnevi, ko to nadomestim. Vse je v ravnovesju, haha.

Šepet listja v gozdu ali šumenje morski valov. Kaj bi izbrali za sprostitev po napornem tednu? 

Oh, zelo težka odločitev. Oboje obožujem. Šepet listja v gozdu zato, ker se rada sprehajam po gozdu s svojo psičko. Šumenje morskih valov pa je res zelo sproščujoče, a ga lahko izkoristimo le nekaj mesecev na leto, razen če pobegnemo kam v toplejše kraje. 

Kako pa izgleda sprostitev med tednom, ko ni dovolj časa za pobeg iz mesta? 

Imam veliko srečo, da čeprav živim v mestu, sem obdana z naravo. Rada grem na Kalvarijo, na Pohorje ali pa zgolj na sprehod po sosednjih ulicah. Sprošča me tudi kavica v mestu. Zelo kliše. 

Naravna lepota

“Lepota je to, da se v svojem telesu počutiš sproščeno.”

Negujete zelo naravno žensko lepoto. Kako to dosegate? 

Ko sem bila najstnica in imela težave s kožo, sem preizkusila vse možne kreme, kar se ni dobro končalo, zato od takrat ne uporabljam ničesar. Le milo, vodo in sončno kremo. In ugotovila sem, da zame to deluje. 

Prav tako se nikoli nisem naučila ličiti, tako da uporabljam le maskaro in barvico za obrvi. Puder uporabim le ob posebnih priložnostih in skoraj prepričana sem, da mu je že potekel rok uporabe. Zelo občudujem ženske, ki so spretne z make-upom.

Ste pri izbiri kozmetičnih izdelkov pozorni na sestavine? 

Zelo sem pozorna pri nakupovanju šamponov in balzamov za lase. Kot majhna sem imela zelo lepe kodre, ki pa so zaradi barvanja in uničevanja las s toploto čez leta izginili.

Kaj je za vas lepota? 

To, da se v svojem telesu počutiš sproščeno.

Več o Alji in njenem ustvarjanju lahko odkrijete na njeni spletni strani ali Instagram profilu.