Intervju Klara Leben – V življenju potrebujemo kontraste, da ni vse, kar imamo, samoumevno

avgust 2022

Pot do srečnega življenja

Če bi Klaro Leben srečali pred nekaj leti na ulici, kakšno energijo bi začutili? 

Upam, da čim bolj odprto in prijazno.

Danes ste priznana Nutrition, Health & Wellness coach, ki izžareva neverjetno sproščenost in zadovoljstvo. Kakšna je bila pot do dobrega počutja v svojem telesu? 

O, hvala! Zagotovo ni bila linearna, ampak z veliko nihanji. In ravno zaradi teh nihanj navzdol uspeh še toliko bolj cenim in tudi občutim. Mislim, da v življenju potrebujemo kontraste, da ni vse, kar imamo, samoumevno. In ravno to pomanjkanje nečesa nam ponavadi da zagon za spremembo. 

Zapisali ste, da ste našli sočutje do sebe in vzljubili gibanje. Kako pomembno je, da smo prijazne do sebe? 

Oh, o tem bi lahko napisala celo knjigo. Najprej bi rada poudarila, da tudi danes moj odnos do sebe ni perfekten in da dobro počutje ni samoumevno. 

Vadba je moja nega. Če bi prenehala skrbeti zase, bi se slej kot prej znašla na točki nezadovoljstva.

In ravno ta konsistenca gibanja mi daje prostor, da se lažje soočam z vsemi občutki, ki jih prinaša življenje. 

Gibanje mi je dejansko dalo toliko večji vpogled v odnos do sebe in telesa. In to zavedanje je prvi korak k lepšemu, bolj sočutnemu in razumevajočemu odnosu s samim seboj.

Ljubezen do holistične vadbe delite na portalu Inbed, kjer se dotaknete odnosa do sebe, hrane,… Ključ do sreče je namreč v odnosu, mar ne? 

Tako je. Hrana ni zdrava, če je odnos nezdrav. Lahko imaš še najbolj “zeleno” dieto, a če večino dneva misliš na hrano, imaš dobre in slabe dneve zaradi tega, kaj si jedla in imaš občutek, da moraš biti izjemno disciplinirana in ti hrana povzroča stres in tolažbo hkrati, potem je smiselno pogledati, kaj se skriva za vsem tem. Čemu vse služi hrana v tvojem življenju?

Ali lahko zares živimo, če imamo negativen odnos do svojega telesa? 

Živimo, ja. Vprašanje pa je, kako in kakšne omejitve postavljamo sami sebi.

“Najprej bi rada poudarila, da tudi danes moj odnos do sebe ni perfekten in da dobro počutje ni samoumevno. … Gibanje mi je dejansko dalo toliko večji vpogled v odnos do sebe in telesa. In to zavedanje je prvi korak k lepšemu, bolj sočutnemu in razumevajočemu odnosu s samim seboj.”

Ženska energija

Druga drugi smo motivacija in opora. Verjamete v moč ženske energije?

Nisem vedno imela dobre ženske družbe. Velikokrat sem se počutila zapuščeno in izkoriščeno. In ja, ženska družba, motivacija in opora so še kako pomembne in danes to končno imam. S tem vprašanjem sem se spomnila, kako daleč sem prišla tudi sama in kako hvaležna sem za ljudi, ki mi stojijo ob strani.

Pogosto poudarjate pomen jutra. Kakšne so vaše jutranje navade? 

Rada imam mirna jutra in res ne maram, da se mi mudi. Tudi ob dnevih, ko je res polno obveznosti, si vzamem čas, da v miru spijem jutranjo kavo. Jutranja rutina ne pomeni, da je vsako jutro copy-paste enako, ampak bolj, da je jutro čas, ko se pripravim na prihajajoč dan. V jutra rada vključim različne aktivnosti, a res redko vse naenkrat. Najbolj pogosto je to jutranja kava, vadba, pisanje dnevnika. Ko se mi zjutraj ne mudi, grem rada še na sprehod v naravo. 

Se jutranji utrip spreminja glede na letni čas? 

Tako kot narava ne cveti celo leto, tudi mi ne. Če prištejemo zraven še ženski menstrualni cikel, je zadeva še toliko bolj kompleksna. Na primer, prvih nekaj dni pred menstruacijo in prve dni menstruacije sem bolj občutljiva, razdražljiva in potrebujem svoj mir. In s tem se spremeni tudi tempo jutra in preostalega dneva.

Zdi se, da moški nimajo težav s prostim časom, medtem ko ženske pogosto pozabijo na čas zase. Si ga vzamete dovolj? 

Hm, dobro vprašanje. Res se zdi tako. Moj partner si brez slabe vesti vzame čas zase in mi je na neki način zgled in opomnik, da si vzamem čas zase tudi jaz. Pa morda ne samo, da grem telovadit ali pa si naredim sproščujočo kopel, ampak tudi, da raziskujem svoje interese. Da si sploh v tempu in hkrati enoličnosti vsakdana vzamemo čas, da odkrijemo, kaj to sploh je. Da ponovno vzbudimo svojo radovednost.

Sama imam kar izziv s tem, ker večino mojih dni zaseda delo. Ker je moje delo nastalo iz hobija, imam tukaj malo zabrisane meje. Mislim, da je to eden mojih izzivov za naprej.

“Nisem vedno imela dobre ženske družbe. Velikokrat sem se počutila zapuščeno in izkoriščeno. In ja, ženska družba, motivacija in opora so še kako pomembne in danes to končno imam.”

Pot do lepote in umirjenost

Tako kot pri hrani in gibanju je tudi pri negi telesa pomembno, da smo prijazni do sebe. Že med prhanjem se lahko razvajamo. Kako vsakodnevno prebujate svojo lepoto? 

Obožujem vroče kopeli. Čisto vsak dan zanje nimam časa, a so ravno zato še toliko bolj prijetne, ko si jih privoščim po kakšnem dolgem dnevu. Pred kopeljo rada naredim suho krtačenje, v kopel dodam epsom sol in pomirjevalno eterično olje. Prižgem svečke in obožujem ta občutek, ko topla voda objame telo. 

Kdaj se najbolj posvetite svoji koži, zjutraj ali zvečer?

Bi rekla, da kar oboje, koliko pa je odvisno od počutja. Zjutraj vsak dan poleg nege obraza nanesem še spf, zvečer pa sledi čiščenje in nega za čez noč. 

Kaj bi podarili prijateljici, ki se ne zaveda, kako čudovita je? 

Poleg kakšnih malenkosti za razvajanje bi se z njo pogovorila in ji poskušala razložiti, kako jo vidim jaz.

Klaro in njeno delo lahko spremljate na spletni strani in Instagram profilu inbedwithklara.