Piling z masli za zimske mesece

december 2020

Zakorakali smo v hladne mesece. Kljub temu, da se naša koža trudi prilagoditi spremembi, jo velike temperaturne razlike med ogrevanimi prostori in zunanjim mrazom izsušijo ter poškodujejo. Se tudi vam kdaj zgodi, da slečete najlonke ali hlače in iz njih kar zasneži? Vsakič znova sočustvujem s svojo kožo in si rečem, da bi zanjo želela narediti več.

Karitejevo maslo zagotovo že poznate. Je odlična izbira za suho in razdraženo kožo. Deluje protivnetno in pomaga obnoviti porušeno lipidno bariero, zaradi česar se koža hitreje izsuši, se začne luščiti in postane groba na otip. Tudi mangovo maslo vam je morda že znano. Je kremaste strukture in idealno za zimsko nego kože. Trenutno še nekoliko manj poznano in v kozmetičnih izdelkih redkeje uporabljeno je prestižno kupuasujevo (cupuassu) maslo, ki s svojo mazljivo strukturo predstavlja pravo posebnost med masli in po uporabi ne pusti težkega občutka na koži. Pomirja suho in občutljivo kožo ter jo obnavlja. Izjemen delež fitosterolov omogoča temu izdatnemu maslu antioksidativno in regenerativno delovanje. Obenem fitosteroli krepijo barierno funkcijo kože in tako preprečujejo izgubo vlage ter draženje.

Pomemben del v sestavi vseh izbranih masel predstavlja stearinska kislina, ki je tudi ena od komponent stratum corneum-a ali vrhnje plasti epidermisa. Izboljšuje njegovo funkcijo, povečuje prožnost kože in deluje kot okluziv. Okluzivi so snovi, ki na površini kože tvorijo polprepustno hidrofobno plast in tako zmanjšajo transepidermalno izgubo vode ter s tem izboljšajo vlažnost kože. Izbrana masla vsebujejo tudi visok delež oleinske kisline z dokazanim protivnetnim in regenerativnim  delovanjem, kar je za našo kožo v hladnih mesecih več kot zaželeno. 

Vsa našteta masla je moč najti v našem bogatem hranilnem pilingu. LOTUS nežno odstrani odmrle celice, kožo bogato nahrani in jo pusti mehko ter negovano še dolgo po uporabi.

Inka P. Gerkšič, dermaestetik in mednarodno certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Naravnega kotička, predavateljica, mentorica in kozmetična formulatorka

www.naravni-koticek.si