Intervju dr. Tina Božičnik – Koža zrcali zdravje in ravnovesje celega telesa

avgust 2021

Holističen pristop v pediatriji

Tina, ste holistična pediatrinja. Lahko na začetku pojasnite, kaj to sploh pomeni. 

To je medicina, ki išče vzroke in se ne ustavi pri gašenju požara simptomov. Medicina, ki je usmerjena k bolniku kot celoti.

Pogosto ste naslov za starše, ki so izčrpali že veliko drugih možnosti. Kako se vaš pristop razlikuje od drugih? 

Predvsem v tem, da me zanima njihova celotna zgodba. Zanima me, kaj jim povzroča skrbi. Starši najbolje poznajo svojega otroka. Da si lahko ustvarim celotno sliko o dogajanju, o tem, kaj se dogaja s posameznikom, pa starša podrobno izprašam o veliko stvareh. Tudi o tem, ali so bile težave z dojenjem, pristavljenjem, kolikami, polivanjem. Pa tudi o kvaliteti in času pojavljanja razvojnih mejnikov, četudi pred mano sedi najstnik. Vse je namreč, na neki način, povezano.

Drugo pa je to, da želim, da se otrok počuti sprejeto in da nima potrebe po strahu pred zdravnikom. Moj cilj je narediti pregled prijeten za otroka.

Na Instagramu naslavljate pomembna vprašanja, ki jih imajo starši. Kaj vas pri ustvarjanju vseh teh številnih vsebin najbolj motivira? 

Motivirajo me predvsem zgodbe, pri katerih vidim, da starši operirajo iz prostora programov in prepričanj, ki niso v skladu s tem, kako otrok doživlja svet. To pa ruši povezavo z otrokom – tako zelo, da se lahko kasneje otrok ne čuti slišanega ali razumljenega, kar vodi v veliko težav. Enako lahko to velja tudi odraslega “otroka”, ki je sam ravno postal starš in ne najde prave opore v svoji okolici oziroma svojih starših.

“Po mojem mnenju se zdravje kože začne z zdravjem od znotraj. Pomeni, da koža zrcali zdravje in ravnovesje celega telesa.”

Vsakodnevna nega je najboljša preventiva

V svoji ambulanti se srečujete s primeri kožnih bolezni. Kaj pa lahko naredimo, da jih preprečimo? 

Po mojem mnenju se zdravje kože začne z zdravjem od znotraj. Pomeni, da koža zrcali zdravje in ravnovesje celega telesa.

Kot potrošniki pogosto pademo na embalažo izdelkov za nego kože, namesto da bi bi bili pozorni na sestavine. Čemu naj posvetimo pozornost pri izbiri izdelkov za nas in otroke? 

Ravno temu, sestavinam. Na nek način, če ni dovolj varno, da nekaj lahko poješ, ni varno, da to daješ na kožo.

Pri Pelii Organic smo zelo pozorni na naravne sestavine in ugotavljamo, kako malo konkurence imamo med naravnimi znamkami. Čeprav se jih veliko predstavlja kot naravne in organske, je na tem področju še veliko prostora za razvoj. Kako pomembno je, da nosečnice in mamice na kožo nanašajo zdrave sestavine? 

To je ključnega pomena. Kar dajemo na kožo, naš največji organ, se absorbira v kri. Že zelo male količine toksičnih snovi, ki jih nanašamo na kožo, lahko imajo pomemben vpliv na razvoj endokrinih bolezni, vplivajo na razvoj otroka že v maternici, vplivajo na razvoj krvožilnih bolezni in mnogih drugih.

Kakšna pa je vaša negovalna rutina, ob kateri se sprostite in prebudite telo? 

Trenutno kopel z dodatkom soli mrtvega morja ali Epsomove soli s kapljico eteričnih olj, ki ji sledi piling. Za zaključek pa obožujem nanos Vetiver eteričnega olja, razredčenega s frakcioniranim kokosovim oljem.

“Kar dajemo na kožo, naš največji organ, se absorbira v kri. Že zelo male količine toksičnih snovi, ki jih nanašamo na kožo, lahko imajo pomemben vpliv na razvoj endokrinih bolezni, vplivajo na razvoj otroka že v maternici, vplivajo na razvoj krvožilnih bolezni in mnogih drugih.”

Družina vs. kariera

Pred časom ste odprli zelo pomembno temo, družina in kariera. Ali še vedno velja prepričanje, da morajo ženske ob materinstvu prilagoditi ali celo opustiti kariero? 

Prepričanja si ustvarjamo sami, deloma jih dobimo tudi programirana. Dobra pa so za eno stvar, da jih zrušimo in spremenimo, v kolikor nam ne služijo.

Mislim, da so bolj kot prepričanja v tem primeru primeru “problematična” primerjanja. 

Nekatere ženske se res najdejo izključno v poslanstvu mame. Prav čutijo, da je to tisto, kar jih notranje najbolj izpolnjuje. Tako se popolnoma predajo zgolj materinstvu, druge pa lahko zmotno, prav zaradi zaradi primerjanja, dobijo občutek, da je napak, če želijo tudi kariero. Oziroma, da niso dovolj dobre mame, če imajo še željo po karieri in osebni rasti ter izpolnjevanju svojih sanj. 

Sama menim, da je najboljša mama srečna in zadovoljna mama, kar pomeni, da zna dati tudi sebe na prvo mesto in si dovoli živeti svoje sanje.

Kako je materinstvo spremenilo vašo poklicno pot in razmišljanje? 

Zelo. Vse, kar sem danes kot pediatrinja, vso znanje, ki ga imam, imam zaradi moje Nour Theanó. Večno ji bom hvaležna.

Tina, ste oseba, ki svoj potencial nenehno razvija. Kje si želite sebe najbolj razvijati v prihodnje? 

Trenutno je nekoliko v ospredju doseganje poslovnih ciljev in osebnostna rast na tem področju. Seveda, še vedno brez žrtvovanja časa, ki ga imam za svojo družino. 

dr. Tino Božičnik in njeno delo lahko spremljate na njeni spletni strani ter Instagram profilu kjer je moč najti tudi druge zanimive vsebine in povezave.