Zgodba Nine Gaspari, edinstvene mentorice za podjetnice

februar 2021

Nina, tvoji nasveti za podjetništvo so nepogrešljivi, edinstveni. Tako na tvoji spletni strani kot na Instagramu si prava zakladnica napotkov za mlade podjetnice. No, pa tudi za zelo izkušene poslovne ženske. Se zavedaš, da si nam inspiracija? 

Zadnje leto ali dve zaradi povratnih informacij, ki jih dobim, čutim veliko odgovornost do vloge, ki sem si jo postavila. Absolutno, lagala bi, če bi rekla, da ne ali bi zamahnila z roko. Vesela sem, če lahko s svojim znanjem, izkušnjami in predvsem prehojeno potjo, ki so jo in jo še spremljajo padci in vzponi, porazi in uspehi, prispevam del v mozaik krepitve zavedanja, da je pot v podjetništvo lahko zelo lepa.

Kdaj si začutila, da je to tvoje področje?

Vse skupaj se je zgodilo zelo organsko. Če pa bi morala najti točen trenutek, ko se mi je v glavi prižgala lučka, je bilo to nekega nedeljskega popoldneva v septembru 2019, ko sem na svoji terasi skicirala svoje želje, cilje in namere. Po skoraj desetletju hoje na podjetniški poti sem začutila, da me delo, ki sem ga opravljala zadnjih 15 let, ne veseli več. 

Ob razmišljanju, kaj bi lahko počela in kam se želim usmeriti v prihodnje, je veliko vlogo odigral tisti notranji čut, ki ga pogosto zanemarimo in ne slišimo ter številni pogovori, ki sem jih imela v tistem obdobju s svojimi najbližjimi in popolnimi neznankami, s katerimi se imela klepete prek družbenih omrežij. Takrat se je prvič ozavestila tudi ideja o podjetniškem podcastu in dobra dva meseca kasneje je zaživel podcast Lovim ravnotežje, ki ga ustvarjam že dobro leto. Tudi vašo ustanoviteljico Ivo sem že gostila v njem.

Eden od tvojih zadnjih zapisov pravi, da “nihče nima tvojih izkušenj, sposobnosti, znanj”. S tem sporočaš, kako edinstvene smo. Se ti zdi, da se tega premalo zavedamo? 

Mislim, da ja. To sem opazila tudi pri sebi. Še posebej v tem času, ko se še raje primerjamo z drugimi in iščemo načine ali poti, ki so že prehojene, se mi zdi izredno pomembno, da se v vsakem trenutku zavedamo, da prav vsaka od nas v sebi nosi edinstveno energijo, izkušnje in znanje ter preplet vseh teh vej, ki dela naš svet lepši. Ko si dovoliš biti to, kar si, postaneš neustavljiv in to je konec koncev tisto, po čemer bi morali hrepeneti vsi. 

“Ko si dovoliš biti to, kar si, postaneš neustavljiv in to je konec koncev tisto,
po čemer bi morali hrepeneti vsi. “

Leto, ko je ravnovesje še posebej pomembno

Minulo leto nam je prineslo veliko sprememb, med njimi tudi delo od doma oziroma več dela od doma. To ima kar nekaj pozitivnih plati… 

Absolutno. Moje realnost se v letu 2020 sicer ni bistveno spremenila, saj že desetletje delam od doma, vendar je prinesla vrsto izzivov in prilagajanj. Ena od stvari, ki sem se jih naučila, je, da je ogromno sestankov lahko kratkih klicev ali e-poštnih sporočil. Čas, ki sem ga namenila za pot do sestankov, iskanjem parkirnega prostora, stroški s kosili, kavicami, je odpadlo in ta del z veseljem nesem tudi v prihodnost. 

Hkrati pa je delo od doma prineslo veliko izzivov in ovir. Kakšna je tvoja ocena te nove podjetniške realnosti? 

Druga plat medalije so izzivi, ki so od nas zahtevali agilnost, fleksibilnost, opuščanje nadzora. To so lahko dobra spoznanja za podjetnice, saj se trg, na katerem vsaka od nas deluje, nenehno spreminja. Ne le zaradi svetovne epidemije. Mislim, da nova realnost, ki ji bomo kmalu rekli vsakdan, ponuja zanimiv preplet osebnih odnosov, ki jih prepletamo s tehnologijo. V njej si želim več osebnih stikov, ki smo jih kolektivno postavili na stran, več bližine, empatije. Vse nove kanale komuniciranja in orodja, ki nam pomagajo pri produktivnosti, povezovanju, razvoju idej pa bi absolutno zadržala in z njimi delala tudi v prihodnje.

Že dobro desetletje si mentor in svetovalec podjetniškim zgodbam. Predstavljam si, da je tvoje delo zelo navdihujoče, a hkrati precej naporno. Kako najdeš ravnovesje med delom in prostim časom? 

Zelo enostavno. Seveda, ni bilo vedno tako, tega sem se morala naučiti, dobiti trdo kožo in postaviti meje, ki odgovarjajo meni in jih spoštujejo tisti, s katerimi sodelujem. Predvsem je tukaj pomembno, da se vedno zavedam, da ravnotežja v življenju ni. Vsaj tistega dolgoročnega. Pride dan, ko gre vse kot po maslu, naslednji dan se lahko vse podre in je treba postaviti koledar ali opravke na novo. Ključna spoznanja, ki mi pomagajo pri lovljenju ravnotežja, so postavljanje mej, dober podporni sistem in sistem dela, pogosta uporaba besede ne, moje vsakodnevne rutine, od katerih ne odstopam, in prioritetna lista, ki je zelo povezana tudi z mojim vrednostnim sistemom. Ko se enkrat v teh rečeh najde presek in se to poveže še z delom, ki vključuje moj namen, poslanstvo oziroma zakaj, potem je to zmagovalna kombinacija.

Imaš kakšen poseben obred za ohranjanje življenjskega ravnotežja? 

Poleg zgoraj opisanega, lahko omenim svojo jutranjo rutino, ki vključuje meditacijo, pisanje dnevnika, hvaležnost, branje, hladen tuš in zdrav zajtrk s skodelico kave, pa večerna joga in sprehod po kosilu. Zelo sem zaščitniška do svojega časa, zato zelo dobro premislim, kako in s čim ga preživljam. Pa naj gre za naročnike, projekte, sogovornice za podcast epizode ali ljudi, ki so del mojega zasebnega življenja. 

“V Pelia Organic vidim dve stvari, ki jih ne najdeš v vsaki podjetniški zgodbi – predanost začrtanim ciljem in osebnosti znamke in izredno kakovostnih izdelkih, ki v vsakem detajlu nosijo jedro znamke.”

Pelia Organic, novo poglavje naravne kozmetike v Sloveniji

Z našo naravno znamko Pelia Organic smo šele na začetku poti. Pred kratkim smo se o naših naravnih pilingih in vstopu na trg pogovarjali v tvojem podcastu Lovim ravnotežje. Za nami je zahtevno leto razvoja produktov, ti pa si nas predstavila kot navdihujočo podjetniško zgodbo. Zakaj?

V Pelia Organic vidim dve stvari, ki jih ne najdeš v vsaki podjetniški zgodbi – predanost začrtanim ciljem in osebnosti znamke in izredno kakovostnih izdelkih, ki v vsakem detajlu nosijo jedro znamke. Izbrane sestavine, trajnostni vidik, drugačnost. Ko sva se pogovarjali v podcastu Lovim ravnotežje, sta se predanost in strast čutili v vsaki besedi. Tega se ne da naučiti ali umetno vplesti v podjetniško zgodbo. In ta strast potrebuje vsakodnevno nego, pozornost na detajle in skrb, da se v vsakem trenutku vedno vrača v bistvo znamke, zakaj je tu, komu služi in kaj je njen namen. Pelia Organic je takšna zgodba in zasluži si pozornost.

Misliš, da je trg pripravljen na naravno kozmetiko najvišje kakovosti, izdelano v Sloveniji? Ali so v prednosti še vedno tuje blagovne znamke?

Zakaj pa ne, absolutno. Potrošniki iščemo zgodbe, ki so 360-stopinjske, ne glede na to, od kod prihajajo. Mislim, da je potreba po naravnih izbirah iz leta v leto večja in vsako leto smo potrošniki bolj »zahtevni«. Če samo pogledam sebe: še pred kakšnim letom se nisem pretirano ukvarjala z izbiro izdelkov za nego obraza, telesa, las. Danes, konec koncev tudi zaradi kolektivne izkušnje s pandemijo, želim sebi ponuditi najboljše iz narave. Pa naj gre za piling, ki me v mislih odpelje na moj ljubi Bali, ali pa doma pripravljeno večerjo iz zelenjave, ki jo kupim pri najbližjem kmetu. Vračanje k sebi in naravi sem postavila v center in verjamem, da nisem edina.

Ker smo mlada znamka, trenutno ponujamo prva dva produkta, hranilni piling Lotus in gladilni piling Vulcano. Želeli smo razviti piling, ki bi bil v celoti iz prijaznih sestavin, prav tako embalaža. Se ti zdi, da smo na pravi poti?

Popolnoma. Ne le, da ima Pelia Organic kakovostno vsebino, tudi embalaža je trajnostna in lepa. Če ponazorim: pod mojim tušem mi vedno dela družbo svež šop evkaliptusa, ki poskrbi za aromaterapijo vsakič, ko stopim pod tuš. Vsako jutro si tik po suhem krtačenju telesa privoščim sproščujočo prho, ki med drugim vključuje tudi piling Lotus. Ko zaključim ta del, še dobro minuto ostanem pod ledenim tušem, da se popolnoma zbudim, svoje telo napolnim s srečnimi hormoni in … z Balija skočim v domačo pisarno, kjer delo opravim hitreje in preostanek časa namenim za tiste reči, s katerimi lahko lovim ravnotežje.

Nino lahko spremljate na njeni spletni strani ter Instagram in Facebook profilu. Na njenem podcastu Lovim ravnotežje pa lahko ujamete tudi pogovor o naši znamki Pelia Organic.